Investerarna flockas kring de nordiska VC-fonderna

Java Printing

Intresset för den nordiska tech scenen är rekordstort. Flera nordiska riskkapitalbolag väntas inom kort stänga rekordstora fonder, med flera miljarder kronor att investera i snabbväxande teknik- och internetbolag. Såväl institutionella investerare som pensionsfonder och rika privatpersoner ökar insatserna.

”Norden har stärkt sitt varumärke och nu kommer kapitalet”, säger Katja Bergman, partner på riskkapitalbolaget Moor.

Northzones senaste fond, som stängde i december 2014, tog in 2,6 miljarder kronor – en miljard mer än 2006 då den senaste fonden startade.

Även statliga Almi Invest stängde sin nya fond precis innan semestrarna. 1,2 miljarder kronor i offentligt kapital ska nu satsas på teknikbolag i tidiga faser.
”Det är kul att se att Norden börjar likna det man sett under åratal i Silicon Valley. Det flyttar hit talanger för att jobba på de stora bolagen, sen startar de avknoppningar. Det skapar goda möjligheter till investeringar och bådar gott för Sverige”,

Framöver så förväntas också det Wallenbergs ägda riskkapitalbolaget EQT lansera sin nya teknikfond. EQT rekryterade den svenska serieentreprenören Hjalmar Winbladh i början av året och det ryktet säger att man till hösten kommer att stänga en fond med upp till 5 miljarder svenska kronor för investeringar i unga teknikbolag.

Det blir en spännande höst på kapitalsidan i Norden. Vi följer denna vidare. För mer info kontakta Innovation Norges kotor i Stockholm, Mail: tina.nordlander@InnovationNorway.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *