Investerarna flockas kring de nordiska VC-fonderna

Intresset för den nordiska tech scenen är rekordstort. Flera nordiska riskkapitalbolag väntas inom kort stänga rekordstora fonder, med flera miljarder kronor att investera i snabbväxande teknik- och internetbolag. Såväl institutionella investerare som pensionsfonder och rika privatpersoner ökar insatserna.

”Norden har stärkt sitt varumärke och nu kommer kapitalet”, säger Katja Bergman, partner på riskkapitalbolaget Moor.

Northzones senaste fond, som stängde i augusti 2018, tog in 3,5 miljarder kronor – nästan två miljarder mer än 2006 då den senaste fonden startade.

Även statliga Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i närmare 600 startups. 650 miljoner kronor i GreenTech-fond ska nu satsas på klimatsmarta investeringar som är CO2-reducerande.

”Det är kul att se att Norden börjar likna det man sett under åratal i Silicon Valley. Det flyttar hit talanger för att jobba på de stora bolagen, sen startar de avknoppningar. Det skapar goda möjligheter till investeringar och bådar gott för Sverige”

Det blir en spännande höst på kapitalsidan i Norden. Vi följer denna vidare. För mer info kontakta Innovation Norges kontor i Stockholm:

Tina Nordlander
Special Adviser
Innovation Norway, Sweden
M: +46 709 655 028
tina.nordlander@InnovationNorway.no

Leave a Reply

Your email address will not be published.